مشاور وزیر بهداشت اعلام كرد

میزان مبتلاشدن و فوتی ناشی از كرونا در معلولان

میزان مبتلاشدن و فوتی ناشی از كرونا در معلولان

بیو بگ: مشاور وزیر بهداشت در امور توانبخشی با اشاره به اقدامات وزارت بهداشت برای غربالگری اختلالات تكاملی، پشتیبانی از بیماران اوتیسم، اختلال حافظه و... در عین حال از سیاست وزارت بهداشت برای افزایش تختهای توانبخشی در كشور آگاهی داد.


به گزارش بیو بگ به نقل از ایسنا، دکتر جغتایی در نشست خبری ویدیوکنفرانسی با خبرنگاران، با اشاره به اینکه بعد پزشکی توان بخشی به وزارت بهداشت برمی گردد، اظهار داشت: یکی از وظایف وزارت بهداشت تربیت نیروی انسانی است و در سالهای گذشته نزدیک به ۱۸ هزار نفر نیرو در رشته های مختلف شامل پزشکی، طب فیزیکی و رشته های مختلف توانبخشی تربیت شده که در نظام سلامت مشغول به کار هستند. هم اکنون حدود ۷۰۰۰ مرکز، کلینیک و دفتر کار خدمات توانبخشی تاسیس شده است. بیش از ۳۰۴ مرکز یا مطب طب فیزیکی تاسیس شده است. همین طور به ۱۳۷ مرکز جامع خدمات توانبخشی مجوز داده شده است که خدمات توانبخشی را به افراد جامعه ارائه می دهند.
وی اضافه کرد: از جانب دیگر یکی از اقدامات مهم این است که وزارت بهداشت پیگیر بود تا بتواند هرچه سریعتر افرادی را که اختلال تکاملی دارند، شناسایی کند و به همین جهت از سالهای گذشته غربالگری کودکان برای اختلالات تکاملی در نظام شبکه شروع شده است. هم اکنون ۶۳ درصد تمامی کودکان در سن ۱۲ سال به بالا در معرض غربالگری اختلالات تکاملی قرار می گیرند و اگر اختلالی داشته باشند به مراکز اختلالات تکاملی ارجاع می شوند. باید توجه کرد که سالیانه بیش از ۹۰۰ هزار کودک در کشور از نظر اختلالات تکاملی غربالگری می شوند.
جغتایی افزود: در زمینه اوتیسم هم برنامه هایی دیده شده که پایلوت آن در اصفهان شروع شده است و به تدریج در شهرهای دیگر هم شروع می شود تا بتوانیم کودکان اوتیسم را به سرعت تشخیص داده و مداخلات لازم را انجام دهیم. وزارت بهداشت هم قبول کرده که مقداری از هزینه های این کودکان را تحت پوشش قرار دهد تا به مراکز مخصوص اختلالات اوتیسم ارجاع شوند.
وی اظهار داشت: همین طور یک برنامه ملی با عنوان دمانس در حال تدوین است تا بتوانیم هر چه زودتر افرادی که در معرض دمانس یا اختلال حافظه قرار می گیرند، از راه نظام شبکه تشخیص داده و به مراکز درمانی ارجاع دهیم که در حال طراحی است. از جانب دیگر وزارت بهداشت توانسته با وجود محدودیت های ارزی، سمعک را برای افرادی که اختلال شنوایی دارند، تهیه نماید و سالانه بطور متوسط ۱۱۰ هزار سمعک از طرف وزارت بهداشت تامین شده و در اختیار مراکز مختلف با ارز دولتی قرار می گیرد. همین طور کاشت حلزون هم سال هاست که انجام می شود و هر سال ۱۵۰۰ کودکی که مشکل شنوایی دارند، در بیمارستان های منتخب سراسر کشور، کاشت حلزون می شوند.

جغتایی اظهار داشت: در زمان کرونا نحوه ارائه خدمات توانبخشی برای افراد ارائه کننده خدمات توانبخشی طراحی و ابلاغ گردید و همین طور دستورالعمل هایی در زمینه مراقبت از معلولین نیز تدوین شده است که این مورد سبب شده است که در کشور ما افراد معلولی که در مراکز ارائه خدمات توانبخشی و یا مراکز نگهداری شبانه روزی هستند، میزان افراد درگیر با کرونا نسبت به سایر کشورها کمتر باشد.
وی اضافه کرد: یکی دیگر از برنامه هایمان گسترش تخت های توانبخشی است که هم اکنون در بعضی بیمارستانها خدمات توانبخشی ارائه می شود، اما سیاست وزارت بهداشت افزایش این تخت های توانبخشی در کشور است.

لزوم مناسب سازی فضاهای شهری برای معلولان
جغتایی درباره مناسب سازی فضای شهری برای معلولان با اشاره به اینکه معلولین نیازهای مختلفی دارند، اظهار داشت: ابعاد دیگر توانبخشی شامل اجتماعی، آموزشی، رفاهی و حمایت های اجتماعی بر مبنای قانون جامع پشتیبانی از معلولین جزو وظایف سایر ارگان هاست. در شهرداری هم به دنبال مناسب سازی شهری برای معلولان است، اما با این اقدام فاصله بسیاری داریم. برای اینکه ساختمان هایی که ساخته شده از قبل مناسب سازی نشده است. با این وجود همت جدی در این حوزه وجود دارد.
وی اضافه کرد: در عین حال یک کارگروه توانبخشی در تمام دانشگاه های علوم پزشکی بوجود آمده و ما امیدواریم توانبخشی پزشکی را به تدریج در نظام ارائه خدمات سلامت توسعه داده و ابلاغ نماییم. در حوزه تجهیزات توانبخشی نیز کارگروهی در دفتر تجهیزات پزشکی وزارت بهداشت بوجود آمده که کارش استانداردسازی وسایل و تجهیزات توانبخشی است.

میزان مبتلاشدن و فوتی ناشی از کرونا در معلولان
جغتایی درباره آمار فوتی های معلولان در دوران کرونا، اظهار داشت: خوشبختانه میزان درگیری افراد دارای معلولیت در کرونا در کشور نسبت یه جاهای دیگر و نسبت به افرادعادی جامعه بسیار کم بود و هم آمار فوتی ها. برای اینکه بلافاصله پس از پاندمی دستورالعمل مراقبت و محافظت از افراد دارای معلولیت با کمک سازمان بهزیستی تدوین و اجرا شد.
وی با اشاره به اینکه گسترش تله مدیسین و پزشکی از راه دور و ارائه خدمات تونبخشی از این طریق جزو سیاست های وزارت بهداشت است، اظهار داشت: هم اکنون در بعضی خدمات، افراد یک یا دو بار برای آموزش حضوری مراجعه می کنند و بعد با استفاده از فضای مجازی سایر تمرینات و مشاوره ها را انجام می دهند. حدودا بخش عمده ای از افراد در حوزه توانبخشی از این خدمت استفاده می نمایند. البته باید توجه کرد که در بعضی خدمات توانبخشی هیچ چیز جای خدمات حضوری را نمی گیرد، اما هم اکنون چاره ای نیست. در عین حال چند پلت فرم در حال طراحی است که بتواند خدمات توانبخشی را از راه دور عرضه نماید.
وی با اشاره به اینکه دو اختلال تکاملی در دوران کودکی شایع تر از همه است، اظهار داشت: یکی اوتیسم است و یکی هم کودکان فلج مغزی است. از نظر برآوردهای جهانی گفته می شود از بین ۴۰۰ تا ۵۰۰ تولد امکان دارد یک نفر مبتلا به فلج مغزی قابل شناسایی گرفتار شود. در اوتیسم هم گفته می شود بین ۲۵۰ تا ۳۰۰ تولد یک نفر امکان دارد به اوتیسم مبتلا باشد.

فیزیوتراپی بیمه است
جغتایی درباره بیمه خدمات توانبخشی، اضافه کرد: هم اکنون خیلی از خدمات توانبخشی مانند فیزیوتراپی تحت پوشش بیمه است. بیش از ۹۵ درصد خدمات فیزیوتراپی تحت پوشش بیمه پایه و تکمیلی قرار گرفته است. برخی خدمات دیگر هم شناسنامه خدمت طراحی شده و باید تحت پوشش بیمه قرار گیرد. در مورد بیمه خدمات توانبخشی در ماده ۶ قانون پشتیبانی از معلولان آمده است که این خدمات توانبخشی معلولان باید تحت پوشش بیمه قرار گیرد و سازمان برنامه و بودجه باید منابع این کار را تامین کند. نامه های مختلفی با امضای وزیر بهداشت در این حوزه نوشته شده و امیدواریم منابع لازم برای پوشش کامل خدمات توانبخشی تامین گردد. البته خیلی از خدمات فیزیوتراپی تحت پوشش بیمه های پایه و تکمیلی قرار گرفته است، اما پوشش کامل همه خدمات توانبخشی نیازمند تامین بودجه است و اساسا انجام آن به دلیل کاهش هزینه های جانبی به نفع بیمه هاست و البته وزارت بهداشت وظیفه خودرا برای تعرفه گذاری این خدمات انجام داده است.

کاهش ۳۵ درصدی مراجعات به مراکز توانبخشی
جغتایی درباره تاثیر کرونا بر خدمات توانبخشی اظهار داشت: پس از انتشار کرونا مراجعات افراد نیازمند خدمات توانبخشی به مراکز دولتی و خصوصی توانبخشی حدود ۳۵ درصد کاهش یافته است که البته بخشی از آموزش ها و خدمات به صورت مجازی ارائه می شود. البته دولت کوشیده است با پرداخت یارانه به این مراکز از زیان آنها بکاهد و بتازگی با تصویب معاونت درمان، قرار شده این یارانه درحد تعرفه های خدمات بخش خصوصی به مراکز بخش خصوصی نیز پرداخت گردد.
جغتایی در پاسخ به سوالی درباره میزان فوت کرونا در مراکز سالمندان اظهار داشت: آمار آنرا سازمان بهزیستی باید اعلام نماید اما با اجرای دستورالعمل های سختگیرانه وزارت بهداشت در خانه های سالمندان و مراکز نگهداری معلولان میزان مبتلاشدن و فوتی در این مراکز در ایران در پاندمی کرونا کمتر از متوسط جهانی است.
وی همین طور اظهار داشت: در حوزه سکته مغزی در آمریکا در سال ۷۵۰ هزار سکته مغزی اتفاق می افتد. در ایران هم پیشبینی می شود سالانه بین ۱۲۰ تا ۱۵۰ هزار نفر گرفتار سکته مغزی شوند. باید توجه کرد که سکته مغزی علت عمده معلولیت ها به حساب می آید.
وی اظهار داشت: در سال های اخیر با تعریف کد ۷۲۴ در اورژانس و مراکز بهداشتی برای خدمات سریع به افرادی که گرفتار سکته مغزی می شوند تلاش شد تا از میزان مرگ و میر و عوارض و معلولیت های ناشی از آن کاسته شود و موفقیت های بزرگی در این حوزه به دست آمده است.




منبع:

1399/09/12
14:45:37
5.0 / 5
956
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط بیوبگ
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۴
بیو بگ BioBag