5 راهكار جهت پیش گیری از بروز كمردرد

5 راهكار جهت پیش گیری از بروز كمردرد

به گزارش بیو بگ یك فلوشیپ فوق تخصصی درد با تشریح نكاتی كه در ارتباط با پیش گیری از بروز كمردرد و لطمه های ستون فقرات باید مدنظر قرار گیرند، اظهار داشت: همه انسان ها باید حداقل 30 دقیقه از زندگی روزانه خودرا به سلامت اختصاص دهند.


دكتر سیروس مومن زاده - عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی به مناسبت ۱۷ اكتبر (۲۵ مهرماه) روز جهانی ستون فقرات، در گفت و گو با ایسنا، اظهار نمود: بااینكه ۲۵ مهرماه در اصل بعنوان روز جهانی ستون فقرات نامگذاری شده، ولی با عنایت به اهمیت و شیوع بالای دردهای مربوط به كمر، این روز بیشتر به روز جهانی كمردرد در جوامع شناخته می شود.
وی از درد كمر به عنوان یك درد مزمن یاد كرد و اظهار داشت: دردی كه مدت زمان زیادی (بیش از ۶ ماه) همراه بیمار بوده و روال زندگی فرد را مبتلا به اختلال كند، یك درد مزمن است. درد مزمن به ویژه لطمه های مربوط به كمر و ستون فقرات علاوه بر هزینه بر بودن برای بیمار، سیستم بهداشت و درمان و نظام اقتصادی كشور را نیز متحمل هزینه های سنگین می كند.
بیش از ۸۰ درصد افراد حداقل برای یكبار كمردرد را تجربه می كنند
وی افزود: درد كمر به قدری شایع است كه بیشتر از ۸۰ درصد از افراد حداقل برای یكبار در طول زندگی خود آنرا تجربه كرده و برای درمان آن به پزشك بازگشت می كنند.
مومن زاده با اشاره به اینكه از سال ۲۰۰۵ «زندگی بدون درد» بعنوان یكی از سنجش های مهم كیفیت زندگی توسط سازمان بهداشت جهانی مطرح گردیده است، اضافه كرد: تا سال ۲۰۱۲ هیچ روز رسمی به عنوان روز جهانی ستون فقرات (روز كمردرد) وجود نداشت، ولی با پیشرفت تكنولوژی و گسترش فرهنگ شهرنشینی در كشورها همچون كشور خودمان ایران، مشكلات و بیماری هایی بوجود آمد كه در بیشتر مواقع در اوایل درد نمی توان از آن بعنوان بیماری یاد كرد، اما به دنبال تداوم سبك اشتباه زندگی تبدیل به بیماری و دردهای مزمن می شوند.
مهمترین راه های پیش گیری از دردها و لطمه های مربوط به ستون فقرات
وی با تاكید بر اهمیت فرهنگ پیشگیری، یكی از مهم ترین راه های پیش گیری از دردها و لطمه های مربوط به ستون فقرات را "داشتن تحرك مناسب و كافی و رعایت وضعیت های صحیح بدن هنگام ایستادن، راه رفتن، نشستن و خوابیدن" دانست و اشاره كرد: امروزه تكامل امكانات زندگی، كاهش تحرك و افزایش وزن بدن عوارضی را به دنبال داشته كه نتیجه آن لطمه پذیری مهره های كمر است. مطالعات نشان می دهد ۷۰ درصد كمردردها ناشی از وضعیت نادرست بدنی و عدم تحرك است.
این عضو هیات علمی دانشگاه، دغدغه ها و مشكلات روحی و روانی را یكی از مهم ترین علل تشدید دردهای مزمن و به ویژه دردهای ستون فقرات و كمر دردها عنوان نمود و اظهار داشت: شاید اصطلاح " كمرش از بار غصه شكست" را شنیده باشید. این یك واقعیت محض بوده و از لحاظ علمی ثابت شده كه هنگام بروز مشكلات روحی و روانی باید درمان را جدی بگیریم. در كنار یكدیگر بودن یكی از بهترین روش های درمان اینگونه بیماری هاست.
مومن زاده بعضی از راهكارهای جلوگیری از بروز خیلی از لطمه های جدی ستون فقرات را اینگونه توضیح داد:
- مراقب سلامت روحی و روانی خود باشیم:
بدن در زمان استرس، ناراحتی و افسردگی كورتیزول بیشتری ترشح می كند. كورتیزول هورمونی است كه التهاب و فشارخون را بیشتر می كند و عملكرد ارگان های بدن را مختل می كند. بنا بر این هنگام بروز مشكلات روحی و روانی بر شدت دردها و بیماری های جسمی می افزاید. نكته مهم این است كه تشخیص درد با منشاء روحی و روانی بسیار دشوار و گیج كننده است.
- بی تحركی را دشمن سلامتی بدانیم
تحرك داشتن و به طور كل ورزش كردن با تقویت عضلات بدن، افزایش تراكم استخوان، بهبود گردش خون و سلامت روح و روان رابطه مستقیمی دارد. ورزش برای بیمارانی كه به دردهای مزمن ستون فقرات و كمر مبتلا هستند یك درمان و دارو است و باید بر طبق وضعیت هر فرد بصورت هدفمند تجویز شود. برای پیش گیری از درد كمر، حداقل ۳ بار در هفته به مدت ۳۰ دقیقه ورزش هوازی و بدنسازی و روزانه ۱۰ هزار قدم پیاده روی سفارش می شود. پس از پیاده روی حتما دقایقی حركات نرمشی انجام دهید.
- اضافه وزن و چاقی بصورت خاموش درد را وارد بدن می كند
بدن در حالت طبیعی شبیه یك S است. چاقی و اضافه وزن یكی از دلیلهای مهم تغییر شكل بدن است. در یك مثال ساده چاقی و بزرگ شدن شكم، گودی كمر را تشدید می كند. در این وضعیت به غضروف های مهره ای فشار وارد شده و فرد گرفتار سندرم فاست یا آرتروز مهره های كمر می شود. همین طور در خطر لطمه دیسك های بین مهره ای قرار می گیرد. اما چاقی یك درد پنهان است، چونكه با كند كردن حركات و پرخوری به آرامی از درون ما را به بیماری های مزمن مبتلا می كند.
- وضعیت های مناسب بدنی را جدی بگیریم
خیلی از مشكلات رایج ستون فقرات با تغییر عادات نشستن، راه رفتن و خوابیدن از بین می رود. پس به وضعیت ستون مهره ها در هنگام نشستن دقت كنید. كفش مناسب و طبی بپوشید. از تشك و بالش طبی استفاده كنید. روش های صحیح بلند كردن اجسام را یاد بگیرید. امروزه علت بیشتر از ۵۰ درصد از موارد كمردرد به پشت میزنشینی و وضعیت های نامناسب بدن هنگام نشستن ارتباط دارد. بعد از هر یك تا دو ساعت بلند شوید و حركات كششی انجام دهید. اگر زیاد می ایستید و راه می روید نیز حركات كششی را انجام دهید. در یك كلام اینكه آداب نشستن، راه رفتن و خوابیدن را یاد بگیرید و به آن عمل كنید.
- آب بنوشیم و شنا كنیم
با افزایش سن به تدریج از آب موجود در بدن به ویژه در دیسك ها كم می شود. پس مصرف مایعات را جدی بگیرید. همین طور شنا كردن و راه رفتن در استخر می تواند در جذب و جبران آب میان بافتی بدن نقش مهمی داشته باشد.
مومن زاده در خاتمه اشاره كرد: اگر در شهرها زندگی می نماییم و یا در روستاها، اگر كارمان بدنی است یا فكری، اگر مرد شاغل هستیم و یا خانم شاغل، اگر تك شیفت كار می نماییم و یا دو یا سه شیفت، اگر بامداد زود بلند می شویم و دیر وقت می خوابیم، یك نكته را نباید فراموش نماییم «حداقل ۳۰ دقیقه از روز باید به سلامت خود فكر نماییم و برای سلامتی و نداشتن درد كاری نماییم. فكر و عمل در كنار هم و از لبخند و شادی غافل نباشیم.»




منبع:

1398/07/26
18:02:28
5.0 / 5
4657
تگهای خبر: بهداشت , بیماری , پزشكی , دانشگاه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط بیوبگ
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۳
بیو بگ BioBag