لبنیات سنتی بخوریم یا پاستوریزه؟
به گزارش بیو بگ، رییس اداره بیماریهای منتقله از حیوان به انسان وزارت بهداشت اظهار کرد: حدود 75 درصد موارد تب مالت در مناطق روستایی و به سبب تماس مستقیم با دام یا مصرف لبنیات غیرپاستوریزه رخ می دهد.
محمد زینلی، رییس اداره بیماریهای منتقله از حیوان به انسان وزارت بهداشت در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری مهر اظهار داشت: تب مالت یا بروسلوز، یکی از بیماریهای مشترک بین انسان و دام است که عامل آن باکتری بروسلا می باشد. این بیماری بااینکه قابل درمان است، اما درمان آن به طور معمول طولانی مدت بوده و نیازمند مراقبت های جدی است. هم اکنون، نزدیک به ۷۵ درصد از موارد ابتلاء در کشور در مناطق روستایی مشاهده می شود که عمدتا ناشی از تماس مستقیم با دام آلوده یا مصرف فرآورده های لبنی غیرپاستوریزه و سنتی است. در مناطق شهری نیز حدود ۲۵ درصد از موارد به سبب استفاده از فرآورده هایی مانند پنیر تازه، بستنی یا خامه ای است که از شیر غیرپاستوریزه تهیه می شوند. وی ادامه داد: با وجود هشدارهای مکرر، متاسفانه در سالیان اخیر شاهد افزایش گرایش مردم به مصرف محصولات لبنی به اصطلاح ارگانیک هستیم. این گرایش که گاهی تحت عنوان سبک زندگی سالم یا طبیعی تبلیغ می شود، در خیلی از موارد پایه و اساس علمی و بهداشتی ندارد و بیشتر جنبه تجاری پیدا کرده است.
افزایش گرایش ناصحیح به لبنیات ارگانیک
بگفته زینلی؛ واقعیت این است که خیلی از لبنیاتی که در کارگاه ها یا مغازه ها تحت عنوان سنتی یا ارگانیک به فروش می رسند، تحت هیچ نوع نظارت بهداشتی نبوده و می توانند عامل انتقال بیماریهای خطرناکی مانند تب مالت باشند.
وی اضافه کرد: سفارش ما به مردم این است که از مصرف هرگونه لبنیات سنتی و فرآورده های تهیه شده از شیر خام اجتناب کنند. تمام لبنیات مورد استفاده، همچون شیر، پنیر، ماست و خامه باید بصورت پاستوریزه و از فروشگاه های معتبر تهیه شوند. وی اشاره کرد: برخی نگرانی ها درباره ی وجود مواد نگهدارنده در شیرهای صنعتی مطرح گردیده است که لازم است شفاف سازی شود و شیرهای پاستوریزه و استریلیزه که در کارخانه های معتبر تهیه می شوند، حاوی هیچ نوع ماده نگهدارنده ای نیستند. تفاوت در ماندگاری این محصولات تنها به نوع پروسه حرارتی برمی گردد.
فقط از لبنیات پاستوریزه استفاده کنید
زینلی اضافه کرد: شیر پاستوریزه با حرارت پایین تری آماده می شود و به طور معمول تا یک هفته قابل استفاده می باشد، در صورتیکه شیر استریلیزه (UHT) با حرارت بسیار بالا استریل شده و بسته بندی آن نیز به شکلی طراحی شده که تا شش ماه بدون نیاز به مواد نگهدارنده قابل نگهداری است. این مسئله بارها توسط مستندات رسمی و مکاتبات با سازمان غذا و دارو تأیید شده است.
وی اضافه کرد: در مواردی که افراد ناچار به استفاده از شیر سنتی یا فله ای هستند، حداقل باید شیر را تا دمای جوش حرارت داده و سه تا پنج دقیقه به حالت قل زدن نگه دارند. در صورتیکه پنیر از شیر خام تهیه شده باشد، باید حداقل سه ماه در آب نمک بماند تا امکان مصرف پیدا کند. سایر محصولات مانند کره، ماست و خامه نیز باید فقط از شیر جوشانده شده تهیه شوند.
خطرات تماس تنفسی یا پوستی با دام های آلوده
بگفته زینلی؛ گفتنی است که خطر ابتلاء به تب مالت فقط به مصرف لبنیات سنتی محدود نمی گردد. تماس مستقیم با دام های آلوده نیز یکی دیگر از راه های انتقال بیماری است. حتی تنفس در محل نگهداری دام یا تماس ترشحات آلوده دامی با زخم یا خراش های روی پوست می تواند موجب ابتلاء شود. این مساله خصوصاً در مورد دام هایی که در ظاهر علائمی ندارند اما ناقل بیماری هستند، اهمیت ویژه ای دارد. او در آخر اشاره کرد: بدین سبب لازم است که مردم، خصوصاً ساکنان مناطق روستایی و همین طور مصرف کنندگان شهری، در انتخاب و مصرف لبنیات دقت کافی داشته باشند و از مصرف فرآورده های غیرپاستوریزه بطور جدی پرهیز کنند.
منبع: biobag.ir
این مطلب بیوبگ را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط بیوبگ
نظرات بینندگان در مورد این مطلب