HIV فقط برای دیگران نیست!

HIV فقط برای دیگران نیست!

بیو بگ: اخیراً رییس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت بتازگی از شناسایی 24، 760 بیمار دچار HIV در ایران آگاهی داده است، خبری که نشان از حضور خاموش این بیماری در جامعه دارد.


خبرگزاری مهر - گروه سلامت: هر کدام شان برای خود داستانی دارند، وقتی وارد انجمن حمایت و یاری از لطمه دیدگان اجتماعی شوید و پای حرف های شان بنشینید، فرقی نمی کند که چند سال داشته باشند، آنها برای تان حکایت متفاوتی از زندگی تعریف می کنند؛ حکایت ترس هایی که داشتند، تنهایی هایی که کشیدند، حکایت طرد شدن و تنهایی. داستان درمان های تنهایی و ترس از این که مبادا انگشت نمای جمع دوستان و فامیل شوند. مراجعه هولناک به دندانپزشکی و هراس پرستاران و پزشکان از انتقال بیماری. اتفاق های تلخی که در نهایت میزان اضطراب و افسردگی آنها را بالا می برد و منجر به گوشه گیر شدن آنها در جامعه می شود. اخیراً رییس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت اخیراً از شناسایی ۲۴، ۷۶۰ بیمار دچار HIV در ایران آگاهی داده است، در میان بیمارانی که در ۶ ماه اول سال ۱۴۰۳ شناسایی شده اند، در ۶۵.۲ درصد از موارد، روابط جنسی به عنوان راه احتمالی انتقال بیماری شناسایی شده است.
موضوعی که نشان داده است روند ابتلاء به HIV طی سالهای اخیر کاهشی نبوده است و با شیب آهسته افزایش داشته است. بنابراین نیز وزارت بهداشت طی روزهای اخیر پوش «من هم تست می دهم» را شروع کرد، پویشی که از ۲۰ آبان تا ۲۰ آذر ۱۴۰۳ در سراسر کشور برگزار می گردد که این پویش فرصتی است تا افراد با رضایت خود، تست HIV را بصورت رایگان و محرمانه در مراکز مشاوره بیماریهای رفتاری انجام دهند. پیشرفت های چشم گیر در درمان اچ آی وی در این راستا با محمد مهدی گویا، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت و گو کردیم. گویا از تغییرات گسترده و پیشرفت های چشم گیر در درمان اچ آی وی در سالهای اخیر آگاهی داد و اظهار داشت: درمان های فعلی اچ آی وی به طرز قابل توجهی مدرن تر شده اند و داروهایی که حالا برای این بیماری استفاده می شوند، از عوارض جانبی بسیار کمتری برخوردار می باشند و استفاده از آنها برای بیماران ساده تر شده است. بگفته گویا، این پیشرفت ها موجب استقبال بیشتر بیماران از درمان شده و طول عمر بیماران را به صورت شایان توجهی افزایش داده است. وی ادامه داد: بیمارانی که داروهای خودرا بصورت منظم مصرف کنند و ارتباط مداوم با پزشک معالج خود داشته باشند، می توانند از طول عمری نزدیک به افراد سالم برخوردار شوند. این تحولات در درمان اچ آی وی امیدواری های بسیاری را در جامعه پزشکی و بیماران به وجود آورده و مسیر جدیدی برای کنترل این بیماری گشوده است.
مردان بیشتر به این ویروس مبتلا شده اند عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران درباب تفاوت ابتلاء به HIV میان مردان و زنان توضیحاتی ارائه داد. وی اظهار داشت: آمارهای موجود در کشور ما نشان داده است که تا حالا مردان بیشتر به این ویروس مبتلا شده اند، چونکه راه اصلی انتقال در گذشته استفاده از مواد مخدر تزریقی بوده است. اما به مرور زمان و با افزایش موارد انتقال بوسیله تماس جنسی، این فاصله میان مردان و زنان درحال کاهش است. وی این تغییر روند را به عنوان یک هشدار جدی بیان کرد و اضافه کرد: این مسئله اهمیت ویژه ای دارد برای اینکه در صورت ابتلای یک زن، اگر بموقع درمان و مراقبت های لازم صورت نگیرد و او تحت نظارت سیستم بهداشتی نباشد، احتمال انتقال ویروس به فرزندش نیز افزایش خواهد یافت. به همین دلیل، در تمام دنیا به موضوع ابتلای زنان توجه بیشتری شده و آنرا به عنوان یک نگرانی مهم تلقی می کنند. تفاوت بیماری ایدز و عفونت اچ آی وی گویا در توضیح تفاوت بیماری ایدز و عفونت اچ آی وی (HIV) اظهار داشت: بیماری ایدز مرحله نهایی ابتلاء به عفونت اچ آی وی است. در این مرحله، سیستم دفاعی بدن به شدت مختل شده و فرد مبتلا گرفتار عفونت های گوناگون و غیرمعمول و همین طور بیماریهای خاصی می شود که در افراد سالم کمتر دیده می شوند. همچنین، در این مرحله ممکنست فرد به سرطان های خاصی مبتلا شود که در افراد عادی نادر است. وی ادامه داد: پیش از رسیدن به مرحله ایدز، فرد تنها دچار عفونت اچ آی وی است و حتی ممکنست مدت های طولانی بدون هیچ علامت ظاهری یا بیماری خاصی زندگی کند. با این وجود، اگر درمان در مرحله بدون علامت شروع شود، این دوره می تواند بسیار طولانی شده و فرد حتی ممکنست عمری نزدیک به طبیعی داشته باشد.
علائم ایدز کدامند؟ عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران، درباره ی علایم اولیه ایدز و نحوه تشخیص آن تاکید کرد: تشخیص بیماری ایدز و علایم اولیه آن به طور معمول نیاز به تجربه و دانش پزشکی دارد و باید بوسیله سیستم بهداشتی و پزشکان صورت گیرد. افراد دچار ایدز ممکنست به یک سری عفونت های خاص مبتلا شوند که همچون آنها، بیماری سل است. در صورتیکه فردی به سل مبتلا شود و در جواب سوالات پزشک درباره ی ریسک شاخصهای احتمالی، به اعتیاد تزریقی اشاره کند، پزشکان بطور معمول بررسی های لازم برای تشخیص عفونت اچ آی وی (HIV) را انجام می دهند. گویا به برخی دیگر از علایم ایدز اشاره نمود و اظهار داشت: این بیماران ممکنست گرفتار اسهال های مزمن، طولانی و آزاردهنده شوند یا زخم های دهانی داشته باشند که به درمان پاسخ مناسبی نمی دهد. همچنین، این افراد ممکنست به عفونت های ریوی غیر از سل مبتلا شوند که درمان و تشخیص آنها بسیار دشوار است. علاوه بر این، بیماران ایدز ممکنست به انواعی از سرطان های خاص مبتلا شوند. هر یک از این علایم می تواند پزشک را به سوی درخواست تست اچ آی وی برای بیمار هدایت کند تا علت اصلی این مشکلات مشخص شود. خیلی از مبتلایان تا وقتی که به این عفونت ها گرفتار نشوند، از ابتلای خود به ویروس اچ آی وی غافل هستند. در چنین مواردی، تشخیص دقیق و بموقع توسط پزشکان با تجربه و متخصص بسیار مهم می باشد، برای اینکه ممکنست این علایم مزمن مانند اسهال، نشانه ای از عفونت همزمان اچ آی وی باشند. وی در مورد علایم اولیه ایدز اظهار داشت: علایم اولیه ابتلاء به ایدز شامل یک سری عفونت های خاص است که باید به دقت مورد بررسی قرار گیرند. همچون علایم شایع در افراد مبتلا می توان ابتلاء به بیماری سل اشاره نمود که در میان بیماران HIV بسیار رایج است. در صورتیکه فردی با سابقه اعتیاد تزریقی به سل مبتلا شود، پزشکان برای او تست HIV درخواست می کنند تا علت اصلی عفونت مشخص شود. اسهال های مزمن و طولانی و زخم های دهانی که به سختی به درمان پاسخ می دهند نیز از علایم هشداردهنده هستند.
سرطان های خاص می توانند نشانه ای از ابتلاء به HIV باشند وی اظهار داشت: علاوه بر این، عفونت های ریوی غیر از سل که درمان و تشخیص دشواری دارند و برخی سرطان های خاص نیز می توانند نشانه ای از ابتلاء به HIV باشند. این موارد، پزشکان را متوجه ضرورت بررسی و درخواست آزمایش HIV می کند تا مشخص شود آیا علت اصلی این عفونت ها HIV است یا خیر. خیلی از افراد دچار این عفونت ها تا زمان تشخیص، از ابتلای خود به HIV آگاه نیستند و این پزشکان با تجربه و متبحر هستند که می توانند باتوجه به علایم بالینی، نیاز به بررسی HIV را تشخیص دهند. عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران در مورد این که آیا افراد مبتلا می توانند زندگی عادی داشته باشند اظهار داشت: افراد دچار بیماریهای خاص می توانند در صورت دریافت مراقبت و درمان مناسب، زندگی عادی و طولانی داشته باشند. مصرف منظم و صحیح داروها و همین طور مراقبت دقیق از خود، می تواند احتمال انتقال عفونت به دیگران را به میزان بسیار زیادی کم کند. مراجعه منظم به مراکز درمانی ویژه این بیماری و دریافت مشاوره های مربوط به تغذیه، سلامت روان و سایر نیازها، اهمیت بالای ی در بهبود کیفیت زندگی و افزایش طول عمر بیماران دارد. مجموعه این عوامل می تواند تأثیر قابل توجهی بر سلامت و طول عمر این افراد داشته باشد و به آنها کمک نماید تا زندگی بهتری را تجربه کنند. کجا تست ایدز HIV بدهیم؟ وی ضمن اشاره به روند درمان اچ آی وی (HIV) عنوان کرد: برای درمان این بیماری، مبتلایان باید به مراکز بهداشتی درمانی دولتی مراجعه نمایند. این مراکز خاص در تمامی شهرستان های کشور وجود دارند و افراد دچار اچ آی وی به این مراکز راهنمایی می شوند. درمان بیماران در این مراکز بطورکامل رایگان بوده و هدف از این خدمات، ارائه مراقبت های بهداشتی و درمانی جامع به افراد دچار اچ آی وی است.
گویا درباب پیش گیری از بیماریهای ناشی از رفتارهای پرخطر، عنوان کرد: تغییر رفتار افراد همچون راهکارهای اصلی پیشگیری است. افرادی که به اعتیاد تزریقی گرفتار هستند، باید رفتار خودرا تغییر دهند تا از ابتلاء به بیماریهای مختلف جلوگیری نمایند. همچنین، افراد دارای رفتارهای پرخطر مانند آنهایی که تماسهای جنسی مکرر با افراد مختلف دارند، باید آموزش های لازم را برای تغییر رفتار خود دریافت نمایند. مشاوره ها و برنامه های آموزشی برای این افراد می تواند بسیار مؤثر باشد و در پایین آوردن خطر ابتلاء به بیماریها نقش مهمی ایفا کند. واکسن مؤثر HIV نداریم عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران در اظهار نظری درباره ی روند مطالعه و توسعه واکسن اچ آی وی (HIV) بیان کرد: هنوز واکسن مؤثر و قطعی برای این ویروس به مرحله تأیید نهایی نرسیده است. تحقیقات در حوزه انواع مختلفی از واکسن ها در سراسر دنیا در حال انجام می باشد، اما تا حالا نتایج قاطعی که بتواند مبنای اظهار نظر نهایی قرار گیرد، منتشر نشده است. تحقیقات جاری نشان دهنده امیدواری به پیشرفت در این عرصه هستند، اما نمی توان انتظار داشت که این واکسن ها به زودی در دسترس عموم قرار گیرند.


منبع:

1403/08/29
12:51:24
5.0 / 5
132
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط بیوبگ
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۳
بیو بگ BioBag