متخصص تغذیه عنوان كرد؛

سفارش های غذایی به روزه داران

سفارش های غذایی به روزه داران

بیو بگ: دانشیار گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، نکاتی را درباره ی افطار و شام روزه داران متذکر شد.


به گزارش بیو بگ به نقل از مهر، سیده زهرا شریعت پناهی، با تأکید بر اینکه فرد روزه دار باید تغذیه سالم و کافی طبق هرم غذایی داشته باشد اظهار داشت: در هنگام روزه داری باید از تمام گروههای مواد غذایی بصورت متعادل و به میزان مورد نیاز روزانه مصرف نماییم تا گرفتار کمبود پروتئین و ریزمغذی های دریافتی نظیر املاح و ویتامین نشویم. وی با اشاره به میزان مصرف مواد غذایی مورد نیاز افراد اظهار داشت: افراد باید روزانه به میزان کافی غلات و حداقل دو واحد لبنیات، دو واحد میوه، سه واحد سبزی دریافت نمایند. همین طور از گروه گوشت ها یا جایگزین گوشت نظیر تخم مرغ نیز روزانه دو تا سه واحد باید استفاده گردد. بگفته شریعت پناهی، در ماه مبارک رمضان باید این مواد مغذی به میزان کافی در وعده های سحر، افطار و شام گنجانده شوند تا نیاز پیکر شخص روزه دار تامین شود. البته می توان میزان نان و غلات را کم کرد اما سایر گروههای غذایی نباید کم شود برای اینکه بدن گرفتار کمبود مواد مغذی خواهد شد. وی، مواد غذایی شیرین و چرب را بی کیفیت برشمرد که فقط دارای انرژی و کالری هستند و اشاره کرد مصرف آنها در وعده های غذایی ماه رمضان سبب تضعیف سیستم ایمنی فرد می شود. دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با تأکید بر تغذیه سالم در ماه رمضان و پرهیز از افراط و تفریط اظهار داشت: تغذیه در ماه رمضان باید به نحوی باشد که در آخر این ماه مبارک گرفتار اضافه وزن و چاقی نشویم برای اینکه چاقی به مفهوم داشتن تغذیه نامناسب است و سیستم ایمنی پیکر شخص را ضعیف می کند. شریعت پناهی، هدف از صرف وعده سحری را دریافت مواد مغذی مورد نیاز بدن و رفع تشنگی در طول روزه داری عنوان نمود و خوردن آنرا الزامی دانست. بگفته وی در سحر باید یک وعده کامل غذایی مثل ناهار صرف شود و حتما باید حاوی سه گروه غلات، گوشت ها و سبزی ها باشد. این متخصص تغذیه تصریح کرد: در این وعده غذایی می توان از گروه غلات، نان یا برنج بهره برد و حتما باید گوشت یا جایگزین آن و سالاد یا سبزیجات مصرف شود. برای تامین لبنیات مورد نیاز بدن نیز می توان همراه سحری از ماست استفاده نمود. دانشیار گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ضمن بیان راهکارهای جلوگیری از تشنگی در حین روزه داری اظهار داشت: مصرف غذاهایی نظیر سرخ شده، ماکارونی، کله پاچه و آبگوشت در وعده سحری موجب ایجاد عطش می شود بدین سبب بهتر است از آنها پرهیز نماییم. وی، مصرف سالاد و سبزیجات در وعده سحری را سبب حفظ آب و رفع تشنگی برشمرد و به افراد سفارش کرد حداقل یک واحد سبزیجات خام یا سالاد (معادل یک لیوان) در وعده سحری مصرف کنند. شریعت پناهی به افرادی که بعد از صرف سحری گرفتار بدهضمی دستگاه گوارش، نفخ یا سوزش سر معده می شوند سفارش کرد از مصرف غذاهای نفاخ نظیر سویا، قارچ، کلم و حبوبات در این وعده غذایی پرهیز کنند. وی با تأکید بر لزوم فاصله یک ساعته بین وعده افطار و شام اظهار داشت: باتوجه به اینکه در ماه رمضان ساعات متمادی و در بعضی فصول حدود ۱۵ ساعت روزه هستیم و معده مدت طولانی خالی است باید افطار را با یک غذای سبک و گرم شروع نماییم. شریعت پناهی، شیر گرم با خرما یا عسل، فرنی با شیرینی کم و مقداری دارچین را بهترین انتخاب برای شروع افطار عنوان نمود و به افرادی که به شیر حساسیت دارند خوردن آب گرم یا چای کمرنگ با خرما را سفارش کرد. دانشیار دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اشاره کرد: بعد از صرف افطار سبک بهتر است یک ساعت چیزی خورده نشود چون معده بعد از ساعت ها استراحت، تحمل غذای سنگین را ندارد و یک ساعت بعد شام را میل کرد. عضو هیئت علمی دانشکده تغذیه با اعلان اینکه شام باید سهل الهضم باشد، اظهار داشت: برای شام باید از غذاهای سهل الهضم نظیر حلیم کم چرب یا آش های سبک که فقط با برنج و عدس درست شده و حبوبات آن سبک است یا سوپ های سبک استفاده نمود. در وعده شام حتما باید یک تا دو واحد سبزیجات مصرف شود مثل خوردن نان و پنیر و سبزی تا نیاز پیکر شخص تامین شود. وی، مصرف حداقل دو واحد میوه در فاصله شام تا سحر را ضروری برشمرد تا ویتامین ها و املاح به مقدار مناسب دریافت شود. این متخصص تغذیه اضافه کرد: به سبب کوتاه بودن فاصله زمانی شام تا سحر، افراد مصرف میوه را فراموش می کنند در صورتیکه بسیار اهمیت دارد. متأسفانه بسیاری اوقات بعد از ماه رمضان افراد با علایم کمبود ویتامین و املاح به پزشک مراجعه می کنند. شریعت پناهی یبوست را یکی از اشکالات بسیار شایع در ماه رمضان به سبب کاهش دریافت مایعات عنوان نمود و تصریح کرد: بهترین راه حل برای پیش گیری از این عارضه مصرف غذاهای حاوی فیبر در وعده های سحر، افطار و شام است. بگفته وی مصرف دو تا سه واحد میوه و سبزی روزانه می تواند میزان فیبر مورد نیاز دستگاه گوارش را تامین کند اما باید مایعات مورد نیاز نیز به میزان کافی بعد از افطار تا سحر مصرف شود. دانشیار گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی اشاره کرد: روزه داران باید در فاصله زمانی بعد از افطار تا سحر حداقل هشت لیوان مایعات بنوشند که چهار لیوان آن حتما باید آب باشد، مابقی می تواند از آبمیوه، شیر، چای و…، تامین شود تا از بروز یبوست پیشگیری کند.


منبع:

1402/12/23
12:15:31
5.0 / 5
204
تگهای خبر: پزشكی , دانشگاه , دستگاه , سیستم
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط بیوبگ
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۴
بیو بگ BioBag