معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشكی تبریز:

بیشتر از ۲۰۰ نوع بیماری در اثر مصرف غذای ناسالم ایجاد می شود

بیشتر از ۲۰۰ نوع بیماری در اثر مصرف غذای ناسالم ایجاد می شود

بیو بگ: به گزارش بیو بگ، معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی تبریز اظهار داشت: مصرف غذای سالم اهمیت بسیاری دارد چونکه ۲۰۰ نوع بیماری در اثر مصرف غذای ناسالم ایجاد می شود.



به گزارش بیو بگ به نقل از مهر، مسلم نجفی روز دوشنبه در نشست خبری که به مناسبت روز جهانی غذا برگزار شد، اظهار داشت: غذای سالم زیر بنای سلامت جامعه است چونکه طبق فرمایش پیامبر اکرم (ص) امنیت و سلامتی از موارد غفلت شده در جامعه هستند.
وی افزود: شرایطی که از نظر اقتصادی، سیاسی و اجتماعی در دنیا حاکم شده، باعث شده است تا تأمین و تهیه مواد غذایی با چالش مواجه شود، بحث اقلیمی و خشکسالی های شدید، جنگ اکراین و روسیه و شیوع ویروس کرونا نشان داد که تأمین مواد غذایی آسان نیست و ممکنست با چالش های جدی مواجه شود چونکه کشورهای بسیاری در تأمین مواد غذایی با مشکل مواجه گشتند اما به لطف الهی اتفاقی در کشور ما نیافتاد و مدیریت شد.
وی در ارتباط با اهمیت غذای سالم اضافه کرد: بیشتر از ۲۰۰ بیماری با مصرف غذای ناسالم ایجاد می شود، از اسهال گرفته تا بیماریهای پیشرفته ای چون سرطان و حتی بخشی از ناباروری، فشار خون بالا، دیابت، بیماریهای قلبی و عروقی و تنفسی با مصرف غذای ناسالم مرتبط هستند.
نجفی اشاره کرد: هر ساله ۶۰۰ میلیون نفر به سبب مصرف غذای ناسالم بیمار می شوند و ۴۳۰ هزار نفر آنها فوت می کند که رقم بالایی است و اهمیت غذای سالم را نشان میدهد.
وی اظهار داشت: ۱۶ اکتبر روز جهانی غذا است و شعار سال جاری سازمان بهداشت جهانی «توسعه پایدار جهانی برای دسترسی به غذای کافی و مغذی» است و تمامی دولت ها متعهد هستند تا غذای کافی و سالم را تأمین کنند؛ استان ما هم خوشبختانه از قطب های تولید مواد غذایی در کشور است که نزدیک به هزار کارخانه متوسط و بزرگ تولید مواد غذایی دارد و جزو بهترین های این عرصه در کشور است.
وی بیان کرد: سال ۱۴۰۰ محصولات غذایی استان ما به ۳۴ کشور صادر شد و در شش ماه سال جاری هم به ۴۴ کشور صادر شد.
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی تبریز در رابطه با عملکرد یک سال اخیر این معاونت اظهار داشت: ۱۷۰ همکار در معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی تبریز مشغول به کار هستند، مدیریت و نظارت بر مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی، مدیریت نظارت بر مواد دارویی و تحت کنترل و لابراتوار های کنترل مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی از بخش های مهم سازمان هستند و تجهیزات و ملزومات پزشکی شامل تجهیزات سرمایی در معاونت درمان و غیر سرمایی در معاونت غذا و دارو بررسی شده و اداره نظارت بر داروهای سنتی و نظارت بر قاچاق داروها هم زیر نظر ما است.
وی اظهار داشت: ۵۳۴۸ گواهی بهداشت برای صادرات مواد غذایی، آشامیدنی و بهداشتی صادر شد که مجموعه آزمون هایی را که سلامتی و ایمنی ماده غذایی را تضمین می کنند را انجام دادیم و سبب شد تا درآمد و اشتغال به صورت قابل قبولی در استان ما حفظ شود.
وی افزود: ۸۰۷ پروانه ساخت برای محصولات خوراکی و آشامیدنی صادر شد، ۱۳۰ کارخانه استان ما گواهی بین المللی داشته و ساختار مدیریتی آنها شامل کنترل شدید ایمنی مواد غذایی است همینطور ۱۰۰۰ واحد فعال تولید مواد غذایی داریم که احیانا برخی به دلایلی غیر فعال شده باشند البته ما بدنبال کمک کردن به آنها هستیم تا مشکلات آنها برطرف شود.
نجفی افزود: یکی از وظایف سازمان غذا و دارو نظارت است، در یک سال اخیر بیشتر از ۵۱۳۰ مورد نظارت و ۳۷۷۸ مورد نمونه برداری از واحدهای تولیدی مواد غذایی انجام شد که ۷۹ واحد خوراکی و آشامیدنی به مراجع قضایی معرفی و ۳۱ کالا معدوم شدند.
وی اظهار داشت: بحث پایش محصولات غذایی در سطح عرضه بسیار مهم می باشد، ۲۵ ماده غذایی پر مصرف و ۵۰ محصولات آرایشی و بهداشتی در سطح عرضه برای نمونه برداری ارسال شد، دانشگاه های تیپ یک محصولات مشخص را نمونه برداری می کنند که یکی از اهرم های پایش مواد غذایی در سطح ایمنی است و به صورت تصادفی و مستمر به انجام می رسد.
اجرای برنامه پایش محصولات کشاورزی برای حدود ۳۰ محصول پر مصرف
وی تصریح کرد: اجرای برنامه پایش محصولات کشاورزی برای حدود ۳۰ محصول پر مصرف از اقدامات بعدی ما است چونکه قطب تولید مواد غذایی در زمینه کشاورزی و دامی هستیم.
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی تبریز اشاره کرد: کاهش نمک برنامه دیگر ما بود که نمک، قند و اسید چرب غیر ترانس از عاملین ایجاد کننده بیماریهای غیرواگیر و قلبی و عروقی است و طبق برنامه عملیاتی وزارت بهداشت در خلال پنج سال موظف هستیم ۲۰ درصد نمک را در پروانه های ساخت مواد غذایی صنعتی تولیدی کاهش دهیم.
وی اضافه کرد: کاهش ۲۰ درصدی قندهای ساده در پروانه ساخت مواد غذایی هم از دیگر موارد است، اسید چرب ترانس از دیگر ترکیباتی است که در مواد غذایی تولیدی، ایمنی را کمرنگ و سبب ایجاد بیماری می شود و باید ۲۰ درصد هم کاهش اسید چرب ترانس را داشته باشیم.
وی متذکر شد: اهمیت چراغ راهنمای تغذیه ای در انتخاب ماده غذایی مناسب هر فرد از دیگر موارد است، درج این چراغ راهنما از سال ۱۳۹۴ شروع شد که معمولا بر روی محصولات غذایی درج می شود و میزان قند، چربی، نمک و اسیدهای چرب غیر ترانس را نشان میدهد تا فرد قدرت انتخاب داشته باشد؛ رنگ سبز نشان دهنده ی مقدار اندک ماده مضر، نارنجی متوسط و قرمز بیش از اندازه است.
نجفی اشاره کرد: غنی سازی آرد با آهن و اسید فولیک در نان لواش، سنگک غیر آزادپز و تافتون ۱۰۰ درصد عملیاتی شد تا کمبودها رفع گردد، این موارد ادعا نبوده و آزمون شده و تأیید شده است.
وی اظهار داشت: غنی سازی شیر و ماست با ویتامین دی از دیگر موارد مهم می باشد چونکه با کمبود ویتامین دی در کشور مواجه هستیم و افراد در فضاهای سربسته زندگی می کنند و یک معضل بزرگی است؛ بدین سبب غنی سازی تعداد اندکی از محصولات را جزو برنامه گذاشته و دنبال می نماییم.
وی افزود: با بهره گیری از انواع سامانه ها در وقت ارباب رجوع و هزینه ها صرفه جویی کردیم که بخشی از درخواست های مراجعین با این شرایط به انجام می رسد.
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی تبریز در ادامه بیان کرد: سامانه TTAC سامانه ای برای ترخیص، رهگیری و شناسایی اصالت و جلوگیری از قاچاق کالا است که پر قدرت و پر کاربرد است و در شناسایی کالاها کاربرد بسیاری دارد.
وی افزود: هموطنان می توانند با ارسال کد uid بیست رقمی کالا به سامانه TTAC یا شماره پیامک ۲۰۰۰۸۸۲۲، یا حذف بارکد و وارد کردن کد ۱۶ رقمی به سامانه از مشخصات کالا آگاه شوند البته اپلیکیشنی هم به همین دلیل طراحی شده است.
وی تصریح کرد: در حوزه ی پیشگیری و مبارزه با قاچاق کالاهای سلامت محور هم وظایف خویش را انجام می دهیم اما ایده آل نیست و کارهای بسیاری باید صورت گیرد، از استانهای هستیم که بالاترین نشان سلامت را دریافت کرده است که نماد سیب سلامت بالاترین آنها بود و الان ۲۳ محصول ما این تندیس را دریافت کرده اند.
نجفی تصریح کرد: بیماری غذایی چندانی تابحال در کشور نداشته ایم و مواد غذایی کمبود نداشته و بحران ایجاد نشده است چونکه قطب تولیدی مواد غذایی در استان ما و دیگر استانها برقرار است و طبق آماری وزارت جهاد کشاورزی به مرز خودکفایی رسیده ایم و کمبود اقلام غذایی نداشته ایم.
وی اضافه کرد: در لابراتوار کنترل مواد غذایی، بهداشتی و دارویی کالاها بررسی می شوند تا صادرات و مجوز تولید صورت گیرد که طی یک سال اخیر نزدیک به ۹۰۰۰ نمونه در لابراتوار کنترل شده است که ۳۵۳۳ قلم آنها در زمینه خوراکی و آشامیدنی بودند.
وی اظهار داشت: امکان صدور مجوزها واحد تولید ماده غذایی توسط چندین ارگان بررسی می شود و در نهایت به سازمان غذا و دارو می رسد و ما متعهد هستیم تا غذای امن و سالم به مردم تحویل دهیم و اگر سختگیری می شود، از قانون است.
معاون غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی تبریز اشاره کرد: در توزیع شیر مدارس، سازمان غذا و دارو به عنوان واحد نظارتی عمل می کند، این که مدارس پول دارند که توزیع کنند یا نه به ما مربوط نیست و صرفا سلامت آن بر عهده ما است.
وی افزود: کشورهای دیگر استانداردهای مختلفی دارند و سازمان استاندارد متولی است که استانداردهای آن کشور را ثبت کند و برپایه این که مقصد صادرات ما کجاست، باید موارد را رعایت نماییم.
وی افزود: نوشابه ها سه نوع هستند؛ معمولی، رژیمی و بااستفاده از قند مصنوعی که کالری ندارد اما شیرین است و در محافل علمی ثابت شده است که این هم سبب چاقی می شود اما از روی برچسب آن میتوان مقدار قند آنرا تشخیص داد که اگر برچسب آن درست نباشد، از ما شکایت می شود.
وضعیت کیفیت و کمبود داروها
نجفی همینطور در ارتباط با کیفیت داروها هم اظهار داشت: باوری در ذهن مردم به وجود آمده است که داروهای خارجی بهتر است اما باید طبق مستند علمی این حرف ثابت شود و برای سخنان خود مبنای علمی داشته باشیم چونکه بخشی به سبب ناآگاهی می گویند داروی خارجی بهتر است البته محصول به محصول متفاوت می باشد.
وی اظهار داشت: یارانه دارو باید به مصرف بندی نهایی برسد و در طرح دارویار قصد داشتیم تولید محصولات داخلی افزایش یابد چونکه در حوزه ی تأمین ارز با مشکل مواجه هستیم و این طرح کمک می نماید تا میلیونها نفر از مردم تحت پوشش بیمه قرار بگیرند و افزایش قیمت به بیمار تحمیل نمی گردد و تفاوت قیمت را سازمان بیمه گر پرداخت می کند.
وی افزود: در طرح دارویار سامانه بیمه این امکان را فراهم نمود تا افرادی که از دارویی به صورت مداوم استفاده می نمایند، امکان تمدید آن برای دو دوره وجود داشته باشد.
نجفی همینطور یا اشاره به کمبود دارو اظهار داشت: کمبود دارو تنها مربوط به استان ما نیست و در کل کشور به صورت مقطعی و سیال کم و زیاد می شود و همواره این مورد بوده است، این که به صورت ایده آل صد در صد باشد نبوده است اما عمده کمبودها کشوری بوده و روزانه پیگیری می شود.
وی افزود: کمبود آنتی بیوتیک ها کشوری بوده که مشکل تأمین مواد اولیه آن است و وزارت بهداشت به جد پیگیر آن است، مشکل بعدی هم قیمت گذاری است البته توافق شده و تولید شروع شده است.
وی در آخر اشاره کرد: برخی از کمبودها از نظر علمی اعتبار ندارند برای مثال اکر آزیترومایسین ۱۰۰ میلی گرم، کم باشد به جای آن میتوان از ۵۰ میلی گرم استفاده کرد؛ بدین سبب برخی از آنتی بیوتیک ها را میتوان به جای هم استفاده نمود.






1401/07/26
11:03:02
5.0 / 5
197
تگهای خبر: امنیت , بهداشت , بیماری , پزشكی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط بیوبگ
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۴
بیو بگ BioBag