برای جلوگیری از عود سنگ کلیه چه کنیم؟

برای جلوگیری از عود سنگ کلیه چه کنیم؟

سنگ کلیه به ذرات کوچک و سختی در کلیه گفته می شود که بیشتر در دهه های چهارم و پنجم زندگی، فرد را درگیر می کند. کسانی که سابقه خانوادگی سنگ کلیه دارند ۲ برابر بیشتر از دیگر افراد در معرض مبتلا شدن به سنگ کلیه هستند؛ افزایش چاقی، دیابت و سندرم متابولیک، مصرف ناکافی مایعات بویژه آب و تاخیر در تخلیه مثانه می تواند احتمال ایجاد سنگ کلیه را افزایش دهد.


به گزارش بیو بگ به نقل از ایسنا، طبق آمار، سنگ های کلسیمی شایع ترین نوع سنگ های کلیوی هستند. ۶۰ درصد سنگ های کلیوی از نوع اگزالات کلسیم هستند و مابقی سنگ های اسیداوریکی، استراویتی و سنگ های سیستینی هستند. افرادی که درگیر سنگ کلیه از نوع کلسیمی می شوند میزان دفع کلسیم از ادرار این افراد بسیار افزایش می یابد که علت این امر می تواند بیماری های در ارتباط با غده پاراتیروئید و تیروئید، افزایش دریافت بیشتر از نیاز ویتامین دی، مصرف زیاد داروهای کورتون و.. باشد.
توجه به این نکته مهم می باشد که تغذیه درمانی می تواند نقش مهمی در پیشگیری داشته باشد. تا چند سال پیش به بیماران مبتلا به سنگ کلیه از نوع کلسیمی سفارش می کردند که مصرف مواد غذایی حاوی کلسیم مثل لبنیات را محدود کنند، اما باید توجه داشت که محدودیت مصرف کلسیم می تواند در دراز مدت سبب کاهش تراکم استخوان و افزایش ریسک شکستگی استخوان ها در این افراد شود. ازاین رو سفارش می شود به هیچ عنوان این افراد مصرف لبنیات خویش را محدود نکنند. اگر هم به هر علتی باید از مکمل کلسیم استفاده کنند، توجه داشته باشند که مکمل های کلسیم همراه غذا مصرف شود و در طول روز مایعات زیادی بویژه آب مصرف شود تا از رسوب آن در کلیه پیشگیری شود.
یک نوع دیگر از سنگ های کلیه سنگ های اگزالاتی هستند که در این نوع سنگ میزان دفع اگزالات از ادرار افزایش می یابد. احتمال ایجاد این نوع سنگ کلیه در افراد گرفتار بیماری های التهابی روده یا افرادی که به علت کاهش وزن جراحی های بای پس معده انجام می دهند، بیشتر است. کمبود ویتامین B۶ و مصرف بیش از حد ویتامین C ( از راه مکمل) می تواند خطر این نوع سنگ را افزایش دهد.
سفارش های غذایی برای کاهش اگزالات ادرار شامل مصرف مواد غذایی حاوی پروبیوتیک مثل ماست و دوغ حاوی پروبیوتیک، کاهش مصرف مواد غذایی حاوی اگزالات، مصرف همزمان غذای غنی از کلسیم و یا مکمل کلسیم جهت کاهش جذب اگزالات و مصرف چای با شیر است.
افراد گرفتار سنگ کلیه اگزالاتی باید مصرف شکلات، ریواس، غلات کامل، مغزهای آجیل، انواع چای (سیاه و سبز)، توت فرنگی، چغندر را به علت میزان بالای اگزالات در این مواد غذایی محدود کنند. مصرف خربزه، آب گوجه فرنگی و آب پرتقال می تواند از عود سنگ در افرادی که کلیه آنها سنگ ساز است جلوگیری نماید.
در کل برای پیشگیری و عود سنگ کلیه به تمامی افراد سفارش می شود که از مصرف زیاد پروتئین های حیوانی مثل گوشت بویژه گوشت قرمز، تخم مرغ و نمک پرهیز کنند و حداقل ۶ لیوان آب در خلال روز مصرف کنند.
نتایج تحقیقات نشان داده است که مصرف فروکتوز با خطر مبتلا شدن به سنگ کلیه ارتباط مثبتی دارد. افزایش مصرف میوه و سبزی به منظور افزایش مصرف پتاسیم سفارش می شود، اما به علت محتوای فروکتوز میوه، تاکید بیشتر بر سبزیجات است. همینطور باید توجه داشت که هم اکنون صنایع غذایی بویژه نوشیدنی ها مثل نوشابه ها و انواع ماءالشعیر از شربت فروکتوز به جای شکر برای شیرین کردن استفاده می نمایند که افراد گرفتار سنگ کلیه از نوع کلسیمی و اگزالاتی باید دقت کنند و مصرف این نوع نوشیدنی ها را محدود کنند.
بنابر اعلام دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت، در نهایت باید این نکته را به خاطر داشته باشید که چاقی مادر همه بیماری ها است و در ایجاد سنگ کلیه، چاقی، قوی ترین پیشگویی کننده عود سنگ در افرادی که است که سابقه سنگ کلیه داشتند و می تواند احتمال ایجاد سنگ را در افرادی هم که سابقه نداشته اند افزایش دهد.




منبع:

1401/02/22
11:46:02
5.0 / 5
98
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۲
بیو بگ BioBag