چگونه از مبتلا شدن به هاری پیش گیری کنیم؟

چگونه از مبتلا شدن به هاری پیش گیری کنیم؟

به گزارش بیو بگ تعطیلات نوروزی بخصوص روز طبیعت (۱۳بدر) معمولاً فرصتی است تا خانواده ها به سفر و طبیعت بروند. جایی که با وجود حضور حیوانات وحشی و حتی اهلی امکان انتقال برخی بیماری ها همچون هاری به انسان پدید می آید. البته با اتخاذ راهکارهایی میتوان از این صدمه های احتمالی جلوگیری کرد.


به گزارش بیو بگ به نقل از ایسنا، هاری در واقع یک بیماری ویروسی کشنده است که مخصوص پستانداران، گوشتخواران اهلی و وحشی است. انسان و سایر حیوانات خون گرم پستاندار به صورت تصادفی و غالباً از راه گزش به آن مبتلا می شوند. میزان کشندگی آن بالا (صددرصد) است به صورتی که بعد از ظهور علایم بیماری چه در انسان و چه در حیوان درمان پذیر نبوده و بیمار محکوم به مرگ خواهد بود.
عامل این بیماری ویروسی است و تمایل به سیستم عصبی دارد و وقتی به سیستم عصبی مرکزی حمله کند تقریباً همیشه باعث مرگ میزبان می شود. ویروس هاری در حرارت ۵۰ درجه سانتی گراد در مدت ۱۵ دقیقه و در حرارت ۶۰ درجه در مدت ۳۵ ثانیه و در حرارت ۱۰۰ درجه سانتی گراد در مدت چند ثانیه از بین می رود. ازاین رو برای ضدعفونی وسایل آلوده کافی است چند دقیقه آنها را بجوشانید و یا از فنل، الکل، محلول سفیدکنندها­ی خانگی (آب ژاول) و... استفاده کنید.
توجه کنید که کلیه حیوانات خونگرم پستاندار چه وحشی و چه اهلی (بخصوص سگ و گربه) شامل گوشتخوار، علفخوار، جوندگان و پستاندار پرنده (خفاش ها) به این بیماری حساس هستند.
سرایت بیماری از راه گازگرفتن به وسیله حیوانات صورت می گیرد. در مورد گربه و گربه سانان از راه پنجه کشیدن هم انتقال بیماری صورت می گیرد، چونکه گربه دائماً مشغول لیسیدن پنجه هایش بوده و پنجه ها آلوده به بزاق می­ شوند و در موقع پنجه کشیدن می­ تواند ویروس را از راه خراش به انسان منتقل نماید.
بیماری هاری از طریق پوست سالم قابل سرایت نیست، ولی اگر کوچکترین خراش یا زخمی در پوست وجود داشته باشد، هاری قابل سرایت خواهد بود.
سگ ها و گربه­ های به ظاهر سالم که در اواخر دوره نهفتگی بیماری هاری هستند می توانند ویروس را از راه لیسیدن مخاط لب، چشم و بینی به صاحبان خود منتقل کنند.
انتقال بیماری از راه بلع بعید به نظر می آید ولی طبق دستورالعمل سازمان دامپزشکی کشور، لاشه دام مبتلا به هاری ضبط می شود و باید از خوردن گوشت و سایر فرآورده دام های مبتلا به هاری خودداری کرد.
دوره کمون یا نهفتگی هاری در سگ و گربه ۲ تا ۳ هفته و گاهی چند ماه است. مهم ترین علایم در آنها، تغییر در رفتار و عادات حیوان است، به گونه­ ای که در بعضی مواقع حتی امکان دارد حیوان بیش از حد به صاحب خود انس بگیرد و به گوشه­ ای پناه ببرد و بالاخره در اثر فلج اندامی و دستگاه تنفسی تلف می­ شود و یا در بیشتر مواقع حیوان، مضطرب و به تدریج به صورت وحشی و درنده درآمده و به هر کس و هر حیوان که سر راه او باشد حمله می ­کند، کف از دهانش سرازیر شده و به دلیل عدم امکان بلع بر اثر گرسنگی، تشنگی و سرانجام بر اثر فلج دستگاه تنفسی تلف می شود.
نشانه های بروز هاری در انسان بنابراعلام مرکز مدیریت بیماری های واگیر وزارت بهداشت، دوره نهفتگی هاری در انسان معمولا بین ۲ تا ۸ هفته و گاهی کمتر از ۵ روز و به صورت نادر تا یک سال و بیشتر هم دیده می شود. این بیماری شامل چند مرحله است.
در دوره مقدماتی بیماری که ۲ تا ۳ روز پیش از ظهور علایم اصلی است افسردگی، بی قراری، خستگی، بی اشتهایی، تف اندازی، سوزش و خارش و گاهی درد در محل گزش دیده می شود. بعد از این دوره انسان نسبت به تمام محرک های فیزیکی، شیمیایی، حسی و بویایی واکنش نشان داده است. کوچکترین صدا یا نور او را به شدت متشنج می کند و خویش را به در و دیوار می زند؛ اطراف دهان او را کف می پوشاند و بیمار عطش فراوان دارد، ولی به دلیل انقباض عضلات گلو قادر به نوشیدن آب نیست و با دیدن یا شنیدن صدای آب به شدت تحریک می شود و همینطور عبور هوا هم از روی صورت سبب تحریک بیمار می شود. در نهایت بعد از آن بیمار به کما رفته و بعد از چند روز، بر اثر انقباضات شدید عضله قلب و فلج دستگاه تنفسی فوت می کند.
اقدامات لازم برای فرد گرفتار حیوان گزیدگی چیست؟ _ خارج و تمیز کردن ویروس هاری از محل زخم: تا حد مقدور در ساعات اولیه بعد از گزش باید لابلای زخم را حداقل به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه با آب تمیز و صابون عمیقاً مورد شستشو قرار داد. این عمل مهم ­ترین قسمت جلوگیری از هاری بشمار می رود.
_ خارج کردن صابون از لابلای زخم: با استفاده از شلنگ و فشار آب باید کف صابون های باقیمانده را از لابلای زخم خارج کرد، چونکه باقیمانده صابون می تواند مواد ضدعفونی کننده را بی اثر کند.
_ ضد عفونی کردن زخم: زخم را پس از شستشو باید با بتادین یک درصد و یا سایر مواد مخصوص ضدعفونی زخم، ضد عفونی کرد (در صورت در دسترس نبودن مواد ضد عفونی کننده زخم، میتوان از الکل طبی ۶۰ تا ۷۰ درجه بهره برد باآنکه الکل سوزاننده است و باعث ناراحتی بیمار می شود). زخم را هیچگاه نباید پانسمان کرد چونکه ویروس هاری نسبت به نور و اکسیژن حساس است و در مجاورت نور و اکسیژن زودتر از بین می رود. پانسمان زخم احتمال از بین رفتن ویروس را می کاهد.
_ ارجاع فرد به مراکز بهداشتی درمانی جهت تلقیح واکسن و سرم و پیگیری جهت تکمیل نوبت های واکسن ضروری می باشد. این مسأله باید با پیگیری، آموزش و حساسیت کامل دنبال شود. در صورت نیاز، طبق نظر پزشک، واکسن کزاز هم تزریق می­ شود.



1401/01/11
13:21:58
5.0 / 5
712
تگهای خبر: آموزش , بهداشت , بیماری , پزشكی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط بیوبگ
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۳
بیو بگ BioBag