ربانی عنوان كرد؛

سهم 5 درصدی بانوان در اهدای خون

سهم 5 درصدی بانوان در اهدای خون

بیو بگ: مدیرکل دفتر برنامه ریزی، جذب و فراخوان اهداکنندگان سازمان انتقال خون به نقش مؤثر بانوان در ارتقا فرهنگ اهدای خون در جامعه تاکید نمود.


به گزارش بیو بگ به نقل از مهر، بیتا ربانی، با تکیه بر این که وظیفه سازمان انتقال خون، تأمین خون برای نجات جان بیماران است، اظهار داشت: دریافت کننده های خون چند دسته هستند، گروهی از بیماران مثل تالاسمی ها به صورت مستمر، عده ای به واسطه بیماری هایی همچون نارسایی های کلیوی و بیماری های انعقادی و تعدادی هم به خاطر حادثه یا جراحی احتیاج به خون پیدا می کنند و علیرغم این همه پیشرفت در جنبه های مختلف علم، همچنان جایگزینی برای خون وجود ندارد و انسان ها باید برای نجات یکدیگر اهداکننده خون باشند.

وی افزود: خانم ها نیمی از جمعیت کشور را می سازند و البته به علل مختلف جمعیت سالم تری برای اهدای خون هستند و همینطور یک زن بعنوان ستون خانواده می تواند در تغییر نگرش و آگاهی افزایی اعضای خانواده نسبت به فرهنگ اهدای خون نقش داشته باشد. مدیرکل دفتر برنامه ریزی، جذب و فراخوان اهداکنندگان سازمان انتقال خون ضمن اشاره به این که اگر نقش خانم ها در اهدای خون پررنگ نشود نیمی از جمعیت کشور را نادیده گرفته ایم، تصریح کرد: بر مبنای آمارهای رسمی جهانی و به صورت میانگین، ۳۳ درصد اهداکنندگان در کشورهای مختلف را خانم ها می سازند و در بعضی کشورها آمار بیشتر از این هاست، همینطور میزان مشارکت بانوان در کشورهای منطقه مدیترانه شرقی حدود ۷ درصد است که متأسفانه مشارکت بانوان در ایران برای اهدای خون، ۴ و نیم تا ۵ درصد از آمار کل اهداکنندگان خون است و در ۱۰ سال گذشته هم این مشارکت سیر نزولی داشت که با تدابیر مختلف در دو سال گذشته شرایط درحال بهتر شدن است.

بیتا ربانی اضافه کرد: علل مشارکت پایین بانوان ایرانی در اهدای خون این است که خانم های ایرانی فکر می کنند که با اهدای خون گرفتار مشکل می شوند و این باور غلط در آقایان هم نسبت به اهدای خون بانوان وجود دارد و باید فرهنگسازی شود و همینطور با پزشکان هم که صحبت می نماییم، می بینیم که به خاطر شک در کم خونی خانم ها، آنها را از اهدای خون معاف می کنند. این در شرایطی است که بررسی های ما نشان داده است از بین کل مراجعین به اهدای خون فقط ۳ دهم درصد به علت کم خونی معاف شده اند ولی در میان خانم ها ۷ درصد معاف شدند که اثبات کننده شک پزشکان به کم خونی خانم هاست ولی حقیقت آن است که میزان کم خونی در ایران بر مبنای مقالات علمی مختلف و آمارهای جهان تقریباً به اندازه میانگین های جهانی است و مشکل اهدای خون بانوان به باورهای غلط در این مورد مربوط است.

وی با انتقاد از این که برخی پزشکان به خاطر شرایط فیزیکی خانم ها، مانع اهدای خون بانوان می شوند، اظهار داشت: این دلیل قابل قبول نیست چون شرایط فیزیکی بانوان برای اهدای خون در دستورالعمل های سازمان انتقال خون ملاحظه شده که آقایان ۴ بار در سال و خانم ها ۳ بار در سال می توانند این کار را انجام دهند و برای وزن هم شرایط ویژه داریم، همینطور فشار خون هم پیش از اهدای خون بررسی می شود. البته واکنش های ناشی از اهدای خون بسیار ناچیز است و با مصرف نوشیدنی به سرعت رفع می شود.

ربانی در ادامه افزود: به احترام بانوان و در پویش اهدای خون دانشجویان که از ۱۳ تا ۱۸ آذر برگزار شد، یک روز را به صورت ویژه برای اهدای خون دانشجویان دختر نامگذاری کردیم و در این روز از اهداکنندگان مستمر خانم در سرتاسر کشور تقدیر کردیم و می خواهیم در آینده، پذیرایی خانم ها در مراکز اهدای خون ویژه تر باشد و یک کمیته بانوان هم بزودی برای پیگیری مشکلات بانوان اهداکننده خون تشکیل خواهد شد.

وی ضمن اشاره به این که لرستان، سیستان و بلوچستان، کردستان، گلستان و قزوین، پنج استان برتر هستند که بیشترین مشارکت بانوان در اهدای خون را در کشور داشته اند، تصریح کرد: کمیته ای که ویژه بانوان اهداکننده خون تشکیل خواهیم داد وظیفه اش این است که بررسی کند چرا مشارکت بانوان برای اهدای خون در بعضی قومیت ها بالاتر از بقیه است و از این طریق به نتایجی دست پیدا نماییم تا مشکلات دیگر استان ها را در راه افزایش شاخص اهدای خون بانوان رفع نماییم.

مدیرکل دفتر برنامه ریزی، جذب و فراخوان اهداکنندگان سازمان انتقال خون اضافه کرد: ما به دنبال اهدای خون هیجانی نیستیم و پس از هر فراخوان و با حضور مردم، نیاز بیماران به خون و فرآورده های خون را رفع کرده ایم اما به دنبال افزایش آگاهی و تغییر نگاه ها بخصوص در میان بانوان نسبت به اهدای خون هستیم. البته در هشت ماه گذشته از سال ۱۴۰۰ به خاطر کارهایی که در تکریم ویژه بانوان اهداکننده خون انجام دادیم، رشد خوبی را در شاخص اهدای خون بانوان شاهد می باشیم و معتقدیم که اهدای خون را نباید فقط یک کار مردانه دانست بلکه باید برای افزایش مشارکت بانوان تلاش بیشتری کرد.

وی تصریح کرد: ما گاهی بانوان را در فراخوان ها و پویش های مختلف به مراکز اهدای خون آورده ایم ولی بعدها و بر مبنای همان باورهای غلط، برای اهدای خون مستمر رجوع نمی کنند ولی امیدوار به آینده هستیم و اساسا با این روند و با آگاهی افزایی بانوان جامعه به نتیجه می رسیم ولی به خاطر افزایش تخت های بیمارستانی و افزایش جراحی ها که میزان مصرف خون را زیاد می کند، در این راه احتیاج به یک همت ویژه داریم.


منبع:

1400/09/23
11:43:06
5.0 / 5
636
تگهای خبر: بیمارستان , بیمارستانی , بیماری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط بیوبگ
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۳
بیو بگ BioBag