پیگیری بیو بگ ادامه دارد؛

كار رهاسازی فاضلاب در ساوه به شكوائیه محیط زیست مقابل فاجعه آفرینان كشید

كار رهاسازی فاضلاب در ساوه به شكوائیه محیط زیست مقابل فاجعه آفرینان كشید

بیو بگ: ایسنا/مركزی به دنبال انتشار گزارشی با عنوان ˮاین بار بالاجبار سرطان می كارند!ˮ كه در 21 آبان سال جاری بر روی خروجی خبرگزاری ایسنا قرار گرفت، مدیركل حفاظت محیط زیست استان مركزی نسبت به ˮرهاسازی فاضلاب شهری در جنوب شهر ساوهˮ واكنش نشان داد و از شكایت قضائی مقابل فاجعه آفرینان كشاورزی و محیط زیست در این شهرستان آگاهی داد.


ایسنا در این گزارش نوشت: رهاسازی فاضلاب شهری در جنوب شهر ساوه و در منطقه ای موسوم به "رودابان" یك فاجعه است. جایی كه روان آب ها و فاضلاب شهر ساوه كه از شروع جاده روستای الوسجرد از محدوده شهری خارج و مستقیما وارد اراضی كشاورزی می شوند و فاجعه دیگری در حوزه كشاورزی را به بار می آورند.
این گزارش بازتاب زیادی در سطح كشور به همراه داشت تا جائیكه منجر به واكنش از طرف یكی از اعضای كمیسیون كشاورزی مجلس شورای اسلامی و برخی مقامات وزارت خانه ای شد و بعد از انتشار این گزارش با پیگیری فرماندار ساوه به منظور جلوگیری از تداوم فاجعه زیست محیطی، با صدور نامه ای تكالیف و وظایف هر دستگاه برای جلوگیری از تداوم این معضل زیست محیطی مشخص شد.
علی میرزایی فرماندار ساوه در این نامه كه خطاب به مدیران ادارات در رابطه با این معضل زیست محیطی شامل شهرداری، جهادكشاورزی، دانشكده علوم پزشكی و خدمات بهداشتی درمانی، اداره حفاظت محیط زیست، امور منابع آب و شركت آب و فاضلاب شهرستان نوشته شد، خواهان اقدام عاجل حسب وظایف قانونی برای جلوگیری از این فاجعه زیست محیطی شده است و از مدیركل محیط زیست استان مركزی نیز خواست تا با بازدید میدانی راهكار برون رفت از این فاجعه را بررسی و گزارشی برای تصمیم گیری در این رابطه به فرمانداری ارسال نماید.
مدیركل حفاظت محیط زیست استان مركزی با اشاره به بازدید خود و تعدادی از فعالان و دوستداران محیط زیست ساوه و نیز محیط بانان شهرستان از این منطقه، در گفت و گو با ایسنا با اشاره به اینكه تمامی شهرهای استان مركزی با مشكل رهاسازی فاضلاب در محیط زیست مواجهند، اظهار نمود: در یك مقطعی تمامی فاضلاب های شهری اراك به همراه آب برخی قنوات و آب های سطحی وارد رودخانه حاشیه شهر می شدند و مشكلات زیست محیطی را برای كلانشهر اراك بوجود می آورد.
رضا میرزایی اضافه كرد: با تكمیل سیستم فاضلاب شهری و حساسیتی كه شهرداری اراك ایجاد كرد هم اكنون رودخانه از ورود فاضلاب و روان آب های سطحی پاك شده و آب سالم و پاكی از رودخانه عبور می كند و منظره زیبایی در فضای رودخانه به وجود آمده است.
وی به وجود صنوف مزاحمی نظیر مكانیكی، تعویض روغنی و... در جوامع شهری اشاره نمود و اضافه كرد: تولید و جاری شدن روغن سوخته و سایر مشتقات فعل و انفعالات مكانیكی ناشی از تعمیر خودرو ها و ماشین آلات یا جاری شدن آب حاصل از شستشوی تعمیرگاه و گاراژ منجر به تركیب با شبكه آب های سطحی شهری شده و یك تركیب با آلایندگی بسیار بالا را به وجود می آورد.
وی برخورداری از یك شبكه جمع آوری فاضلاب شهری و نیز شبكه جمع آوری آب های سطحی را راهكار مدیریت روان آب ها در هر شهری دانست و اضافه كرد: بر طبق قانون، آب و فاضلاب شهری موظف است پساب های خانگی شهری را جمع آوری و بعد از انجام پروسه تصفیه به امور منابع آب برای بهره برداری تحویل دهد. این تكلیف قانونی در مناطقی از شهر ساوه انجام نشده است و نتیجه آن بروز چنین فجایعی در حوزه زیست محیطی این شهرستان است.
این مقام مسئول در اداره كل محیط زیست استان مركزی اضافه كرد: اجرای كامل سیستم مدیریت پساب های خانگی و جمع آوری فاضلاب شهری سبب خواهد شد كه هیچ پساب خانگی وارد شبكه جمع آوری آب های سطحی نشود. متاسفانه در ساوه درباب مدیریت پساب خانگی اقدامات تكمیلی صورت نگرفته و تنها قسمتی از محدوده شهری مجهز به سیستم شبكه جمع آوری پساب خانگی شده و در این خصوص محیط زیست استان مركزی اخطارهای لازم را به مجموعه آب و فاضلاب شهرستان صادر داده است.
وی در ادامه، متولی مدیریت آب های سطحی و روان آب ها را مجموعه مدیریت شهری دانست و اضافه كرد: شهرداری ها موظف به مدیریت روان آب ها یا آب های سطحی ناشی از بارش باران هستند كه قسمتی از فاضلابی كه در منطقه یاد شده گزارش ایسنا رهاسازی شده است روان آب ها یا آب های سطحی هستند كه با پساب خانگی تركیب و وارد رودابان می شود.
میرزایی از صدور اخطار به شهرداری ساوه در خصوص مدیریت و كنترل آب های سطحی شهری آگاهی داد و اضافه كرد: شهرداری باید روان آب ها را به منطقه ای خارج از محدوده شهری هدایت كند كه قابل استفاده برای كشاورزان نبوده و حتی در اراضی كشاورزی نیز جاری نشود بلكه باید با اجرای سیستم تصفیه، لجن گیری و جداسازی زباله از آب های سطحی فرآیندی را عملیاتی كند كه پساب حاصل از تصفیه، برای آبیاری فضای سبز و موارد دیگری كه مجاز به بهره برداری هستند، استفاده گردد.
وی بیان كرد: هم اكنون آب های سطحی در شهر محلات در حوضچه هایی جمع آوری شده و بعد از انجام عملیات تصفیه، پساب حاصل از آنها در گلخانه های شهر مورد استفاده قرار می گیرد.
وی اشاره كرد: بهره برداری از پساب حاصل از تصفیه فاضلاب خانگی و آب های سطحی در نقاطی از استان كه با محدودیت منابع آبی متاثر از كاهش میزان بارش ها و نزولات آسمانی مواجهند، بسیار حیاتیست و نقش تعیین كننده ای در تامین نیاز آبی برای مصارف صنعتی و كشاورزی دارد.
مدیر كل حفاظت محیط زیست استان مركزی در ادامه به تكالیف جهادكشاورزی و آب منطقه ای نیز اشاره نمود و اضافه كرد: بر طبق قانون، مجموعه جهاد كشاورزی و آب منطقه ای نیز مكلف هستند مسیل هایی كه محل عبور فاضلاب خانگی و روان آب های سطحی هستند را مدیریت كرده و اجازه ندهند كه بهره برداران از فاضلابی كه در دشت یا در مجاورت اراضی كشاورزی رهاسازی شده استفاده كنند.
وی به تعیین تكلیف دستگاه های اجرایی توسط قانونگذار اشاره نمود و اضافه كرد: بر طبق قانون مدیریت پسماند دانشگاه های علوم پزشكی و جهادكشاورزی نیز مكلف هستند كه مانع كشت محصولات كشاورزی با استفاده از فاضلاب شده و در صورت اتمام عملیات كشت، تحت عنوان تهدید مقابل سلامت عمومی اجازه ندهند محصول به مردم ارائه شود.
میرزایی رهاسازی فاضلاب در اراضی كشاورزی و كشت محصولات با آب آلوده را مصداق بارز تهدید مقابل سلامت عمومی دانست و اشاره كرد: هر یك از دستگاه های متولی امر باید به وظایف قانونی خود عمل كنند و انتظار می رود كه دستگاههای اجرایی نظیر آب منطقه ای، شركت آب و فاضلاب، دانشكده علوم پزشكی، جهاد كشاورزی و شهرداری درباب كوتاهی های صورت گرفته در شهرستان ساوه در خصوص رهاسازی فاضلاب در اراضی كشاورزی و كشت محصولات با آب های آلاینده و خطرناك كه به تعبیر صحیح خبرگزاری ایسنا سرطان كاری است، توضیح دهند.
وی با تاكید بر اینكه محیط زیست استان مركزی در این خصوص با تنظیم شكوائیه ای خطاب به دستگاه قضائی خواهان برخورد قانونی با فاجعه آفرینان در حوزه كشاورزی و سلامت عمومی مردم شده است، اشاره كرد: بر طبق ماده ۵۵ قانون شهرداری ها، مجموعه مدیریت شهری مكلف به ایجاد خیابان ها و كوچه ها و میدان ها و باغ های عمومی و مجاری آب و توسعه معابر در حدود قوانین موضوعه است و وظیفه تنظیف و نگاهداری و تسطیح معابر و انهار عمومی و مجاری آب ها و فاضلاب و تنقیه قنوات مربوط به شهر و تأمین آب و روشنایی به وسائل ممكنه را بر عهده دارد.
میرزایی افزود: همین طور بر طبق ماده یك قانون تشكیل شركت های آب و فاضلاب، ایجاد و بهره برداری تأسیسات مربوط به توزیع آب شهری و همین طور جمع آوری و انتقال و تصفیه فاضلاب شهرها در داخل محدوده قانونی شهرهای هر استان به عهده شركت مستقلی بنام شركت آب و فاضلاب استان خواهد بود كه توسط وزارت نیرو تشكیل خواهد شد.
وی بیان كرد: بر طبق تكالیفی كه قانون مشخص كرده است شهرداری و شركت آب و فاضلاب متولی مدیریت پساب خانگی و آب های سطحی را بر عهده دارند و چون این مسئله تهدید مقابل سلامت عمومی است اداره كل محیط زیست و دانشكده علوم پزشكی مرجع شكایت به دستگاه قضائی است و براین اساس محیط زیست استان بعنوان دستگاه نظارتی حاكمیتی بعد از صدور اخطار لازم به متولیان امر، مبادرت به تنظیم و ارائه شكوائیه به مرجع قضائی كرده است و تا حصوص نتیجه پیگیری خواهدنمود.
به گزارش بیو بگ به نقل از ایسنا، آلودگی های زیست محیطی موثر بر كیفیت محصولات كشاورزی همواره دغدغه متولیان سلامت در تمامی جوامع است و در این میان رهاسازی فاضلاب در زمین های كشاورزی شاید از نگاه مردم و دغدغه مندان حوزه سلامت گناهی نابخشودنی محسوب شود، گناهی كه چندی است در مزارع جنوب و جنوب شرق ساوه بوقوع می پیوندد.
فاضلابی كه در این منطقه رهاسازی شده و وسوسه روان شدن آن، بعضی از سودجویان این منطقه را ترغیب به كشت یونجه، گندم و جو می كند، حاصل تجمیع روان آب های شهری است كه بعد از تجمیع بوسیله جوی هایی وارد اراضی این منطقه می شوند كه درصد آلودگی آن بسیار بالاست.
آنچه هم اكنون در حال اتفاق افتادن است، جریان فاضلابی است كه همچنان در بین محصولات كشاورزی جنوب و جنوب شرقی ساوه روان است و مسئولان همواره در تلاش هستند توپ را به زمین دیگری بیندازند. هر كدام از آنها با توجیهاتی كه دارند خودرا مسئول به بار آمدن این فاجعه زیست محیطی نمی دانند و با گذشت افزون بر ۲۰ روز از رسانه ای شدن این فاجعه در كشاورزی ساوه، هنوز هیچ اقدام عملی برای حل این معضل زیست محیطی صورت نگرفته است.
باردیگر تاكید می شود، نتیجه آبیاری محصولات كشاورزی با پساب های صنعتی و فاضلاب، آلوده شدن محصول به فلزات سنگینی نظیر سرب، نیترات، كادمیوم و... است و بخش زیادی از مصرف كنندگان اینگونه محصولات را در معرض مبتلاشدن به سرطان، نازایی، بیماری های ریوی و میكروبی قرار می دهد.



1398/09/13
15:48:37
5.0 / 5
4432
تگهای خبر: بهداشت , بیماری , پزشكی , خدمات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط بیوبگ
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۳
بیو بگ BioBag